maanantai 30. syyskuuta 2013

Pohdintaa aiheesta ruoka

Viime viikon keskiviikkona esitetty Docventures -jakso sain minut taas miettimään omia ruokailutottumuksiani. Nämä asiat näyttäisivät nousevan omalla kohdallani pintaan tietyin väiajoin. Olen jo useamman vuoden ajan pohtinut omia valintojani ruokavalioon ja ruoka-aineisiin liittyen. Olen sekasyöjä, syön monipuolisesti lihaa (punaista ja vaaleaa), kalaa ja kasviksia. Minulla ei ole rajoittavia allergioita enkä välttele minkään ruoka-aineen syömistä mitenkään erityisesti. Omat valintani teen lähinnä "kohtuus kaikessa" -mentaliteetillä ja haluaisin ruoka-kaupassa asioidessani suosia suomalaista, luomu- ja lähiruokaa.

Mielestäni Docventuresin esille tuoma "Lihaton Lokakuu" -haaste iskee täysin asian ytimeen. Dokumentin ja keskustelun katsoneille tarjottiin siinä hyviä näkökulmia ruokakeskusteluun.
Ideana on, että jokainen haasteen vastaanottanut henkilö pohtii omia kulutus- ja ruokailutottumuksiaan, kunnioittaen silti toisten valintoja. Lyhyesti sanottuna: "tiedä mitä syöt", jos syöt sen silti niin sekin on ihan ok eikä se kuulu kenellekään muulle;) On jotenkin hämmentävää miten vaikeaa on käydä kiihkotonta keskustelua erilaisista ruokavalioista, esim. kasvissyönnin kannalta yleensä eettiset kysymykset nousevat pinnalle. Terveydellisyydestä ja täydellisen fitness-kropan omaamisesta on noussut muoti-ilmiö eikä tavallinen ihminen pysy perässä kaikkien tarjolla olevien dieettien määrässä. 

Siispä, jätänkin kaiken tuon keskustelu-alueen rauhaan ja listaan tähän omat pohdintani siitä, miten aion/voin vaikuttaa omilla valinnoillani:)

Omat tavoitteeni lokakuun ajaksi:

- lisätä kasvisruokien määrää
- lisätä lähituottajien tuotteita
- lisätä hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet)
- lisätä juureksien käyttöä
- lisätä hedelmien käyttöä
- kokeilla linssien käyttöä
-vähentää punaisen ja vaalean lihan käyttöä ja korvata se luomulihalla

Tänään tein jo listaa kaikista herkullisista kasvisruoista, joita haluan valmistaa ja ensimmäisenä halusin tehdä lasagnea. Minulla oli jo hyvä kasvislasagnen ohje, mutta päätin kokeilla hieman tuhdimpaa versiota, joten käytin sitten pohjana kahta eri ohjetta. Täältä löysin vuohenjuustolasagnen ohjeen ja tein tomaattikastikkeen pitkälti sen mukaan. Omasta reseptistäni tein juustokastikkeen ja voilá, vuoallinen herkullista lasagnea on valmis. Siihen tuli kaikkea herkullista kuten kesäkurpitsaa äitin kasvimaalta, vuohenjuustoa, aurinkokuivattua tomaattia sekä tämän hetken lempiyrttiä timjamia. Isommasta määrästä saa useammaksi päiväksi päivälliset sekä lounaat töihin vietäväksi.

Katsotaan miten kuukausi etenee, ainakin pääsen valmistamaan uusia ruokalajeja sekä tuunaamaan vanhoja :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti